fredag 30. juli 2010

Seminar: Samiske byggeskikker

Det tredje arrangementet i festivalbiblioteket var et seminar arrangert av Várdobáiki samiske senter. Det omhandlet ulike samiske byggeskikker, med eksempler både fra både fra distriktet, Salten-området og forskjellige steder i Finnmark.
Første foredragsholder var Arnstein Brekke, prosjektleder bygningsvernprosjektet i Skjerstad. Innledningsvis ble vi spurt om hva som er et hus. Flere forslag kom fra publikum, men ingen stemte... definisjonen på et hus er : " et resultat av en bestemt vilje og handling".

Typiske trekk ved samisk byggetradisjon er at husene er naturnære, ressursøkonomiske dvs. funksjon er viktigere enn stil og de er bygd i naturmaterialer.


Den andre foreleseren var arkitekten Joar Nango, som ga oss en innføring i samisk arkitektur. Gjennom forskjellige illustrasjoner og bilder, fikk vi kjenneskap til hvordan samisk arkitektur har endret seg, fra de første gammene via kjempelavvuene til moderne bygninger . Eksempler på kjempelavvuer i ny tid var Rema 1000-butikkene i Karasjok og Kautokeino. Joar Nango har også vært med på å bygge saunaen.
Seminaret hadde ca 40 tilhørere.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar