lørdag 31. juli 2010

Simon Issát Marainen trollbandt publikum

I går kveld trollbandt han publikumet fra hovedscenen med melankolsk, stemningsfull og vakker musikk og joik som vokalist i bandet Ára. I dag trollbandt han sitt publium i festivalbiblioteket da han fortalte om seg selv og sitt liv som kunstner.

Simon Issát Marainen er fra Nedre Sopporo i Kiruna kommune. Der er han oppvokst og der bor han fremdeles, selv om det ikke er det mest sentrale stedet å bo når han skal ut å reise for å holde konserter eller forfatterforedrag eller annet. For Simon har mange jern i ilden. Han er en mangesidig samisk kunstner som både er musiker, joiker, forfatter og skuespiller. 4 teateroppsetninger har han deltatt i, både i Sverige og Finland. Blant annet har han spilt Lars Levi Læstadius som ung. Nå var det blitt 2 år siden han hadde deltatt på teater, men han håpet det ble mer etter hvert.

Simon skriver først og fremst poesi og noveller. I antologien Vidd- dikter från Sápmi, utgitt i 2007, debuterte han med flere dikt. Ett av disse leste han høyt for oss. Han er opptatt av død og selvmord. Det var gripende å høre han lese sine egne ord om et vanskelig og ømtålig tema. I tillegg fortalte han om sin siste novelle, og at han også har skrevet en barnebok som snart skal lanseres.

Vi var også så heldige å få liten intimkonsert. Simon joiket for oss, bl.a. hans brors joik. Det var en fryd å få nyte hans dype og nydelige stemme. I oktober lanseres cden til Ára, og jeg er nok ikke alene om å se frem til det, da han høstet varm applaus fra alle som var til stede. Tilsammen var det ca 50 tilhørere på arrangementet.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar